Bröd

Året-om-bröd -1 st 50 g (l pkt jäst)
3/4 msk salt
1 msk honung
5 dl ljummet vatten
2 dl grahams- eller rågmjöl
9-10 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en degbunke och lägg i salt och honung. Rör ut jästen. Slå på vattnet och rör om igen. Häll i grahamsmjölet först och sedan nästan allt vetemjöl, men spara drygt 2 dl tills degen ska bakas ut. Rör ihop degen och jäs den med en handduk över bunken i ca 1 timme. Smörj en bakplåt eller lägg på bakplåtspapper. Arbeta in det sparade vetemjölet i den jästa degen och knåda degen lätt. Forma ett stort bröd. Klappa in brödet med lite mjöl och lägg det på bakplåten, skär några snitt i degytan med en tunn och vass kniv. Värm ugnen till 250 grader. Det utbakade brödet behöver bara jäsa under tiden som ugnen värms (ca 20 min.) Grädda brödet mitt i ugnen ca 15 min, sänk värmen till 150 grader och grädda i ytterligare 40-45 minuter. Låt brödet svalna på galler övertäckt av en handduk. 

Superenkla frallor
16-18 st
25 g jäst (halvt paket)
1 msk honung + 1 tsk salt
6 dl ljummet vatten
1 dl grahamsmjöl
11 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke. Klicka i honung och strö över salt. Rör om tills jästen är löst. Slå på vattnet och rör om igen. Häll i grahamsmjölet först och sen allt vetemjöl och arbeta ihop det hela till en ganska kladdig deg. Låt den jäsa övertäckt i bunken ca 1 timme. Värm ugnen till 250 grader. Mjöla bakbordet rejält och häll ut den jästa degen på bakbordet. Degen blir som sagt lös och far lite hit och dit. Strö lite mjöl också ovanpå degsjoket och platta till det hela lite med handen. Skär sedan degen i fyrkantiga bitar med en degskrapa eller kniv. Dutta ihop bitarna lite så att frallorna blir lite runda. Lyft med t ex en stekspade över bitarna till plåtarna. En plåt i taget gräddas mitt i ugnen i ca 17 minuter. Låt bröden svalna på galler om den frasiga ytan ska bevaras. Täcker man med handduk blir det en mjukare

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback