Gillar du nudlar?

Har du flyttat hemifrån och ska försörja dig på studentlån? Förbered dig på att leva på existensminimum. Glöm allt vad biografer, caféer och lunchrestauranger heter.



Egentligen är det redan kört från början. Som heltidsstudent får du totalt 7 492 kronor i lån och bidrag från CSN i månaden. Har du en hyra på runt 3 000 kronor kommer du ungefär att leva på existensminimum  (4 258 kronor ) när den betald. Enligt konsumentverkets beräkningar kostar sedan telefon, bredband, tv-avgift, el och hemförsäkring ytterligare ungefär 1 000 kronor i månaden för en ensamstående person. Kvar har du alltså runt 3 300 kronor, eller 110 kronor om dagen att leva på.



Killar har mindre att leva på


Den dryga hundralappen ska räcka till mat, studielitteratur och nöjen. Kan man spara någonting här? Äta det måste man ju. Killar, 18-30 år, äter enligt Konsumentverkets beräkningar, för 1 920 kronor i månaden om alla mål äts hemma eller ur matlåda, medan tjejer klarar sig på 1 480 kronor i månaden. Det får en förstås att undra om inte killar borde få en femhundring extra? Kanske är det pga av näringsbrist som killarna är sämre studenter än tjejerna nuförtiden?



En påse nudlar kostar runt fyra kronor. Billigt är gott. Men killar kanske behöver två påsar...




Ät hemma


Lunch ute, beräknat på 20 ggr i månaden, kostar 1 400 kronor. Det innebär att en kille skulle ha 320 kronor över efter räkningar och mat. Så glöm utelunchen. Satsa på att bli hemmakäkarkille och få 1380 kronor över. Försök att inte irritera dig på grannen i studentkorridoren, hemmakäkartjejen, som har 1880 spänn över, eller en köpkraft som är 36 procent starkare än din.



Drick kaffe hemma


Maten kan man alltså spara in en del på, men kanske ännu mer på drickat. Cafébesök är förstås tabu. När du vaknar på morgonen har du som hemmakäkarkille 46 kronor över att röra dig med. En trettispännakopp kaffe på vägen till morgonföreläsningen är förstås inget annat än en ekonomisk katastrof. Inte ens en studentska som har hela 62 kronor om dagen att röra sig med har råd med det. Så hur kommer det sig att caféerna i Göteborg är överfulla av människor som ser ut som studenter? Kaffe dricker man hemma.



Drick öl hemma


Samma sak gäller alkohol. Ett sexpack starköl (tre liter) kostar av billigaste sort 60 kronor på systemet. För att få till en blöt kväll hemma krävs alltså lite ekonomisk planering under veckan. Men vad värre är, bestämmer du dig för att gå ut får du betala minst det tredubbla för ölen på de billigaste haken längs Andra Långatan. Så sitt hemma, eller drick bara vatten.



Pengar är en bristvara för studenter. Åtminstone för dem som lever på studielån.



Lite över till nöjen


Kan man spara in på fler nöjen? Ett biobesök kostar en hundring, en cd en och en halv. Var det någon som undrade varför svenska ungdomar, framför allt killar, laddar ner filmer och musik från nätet? Med 46 spänn om dagen, som också ska räcka till studentlitteratur, kläder, preventivmedel och annat, så är det förstås klart att man nollar film och musikkontot om möjligheterna finns. Som tur är verkar studenter inte vara speciellt hemfallna åt att begå andra brott.



Borsta tänderna


En glasspinne kostar 15, en påse chips 23,  en läsk tio, ett paket cigaretter 45? Vad händer om man får hål i tänderna? Hur många dagsbudgetar går åt då? Och vad händer om cykeln blir stulen? (att åka med kollektivtrafiken är ju inte att tänka på) Nä, det här går inte ihop...


Skaffa ett extraknäck eller ring mamma och pappa.







 Snodd



Kommentarer
Postat av: Anonym



http://www.gratismakeup.se/Register.asp?r=16325





Bli medlema och få gratis presentkort på KICKS ;)

DET ÄR HELT GRATIS OCH DU FÅR 50 NÄR DU BLIR MEDLEM!

2008-08-17 @ 22:18:27
Postat av: Sanna

Hoppas du haft en bra helg =)

2008-08-17 @ 22:22:02
URL: http://sannawiberg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback